Barret-slokdarm

Bij een Barrett slokdarm, of Barret Oesofagus, is in het onderste deel van de slokdarm het slijmvlies van structuur veranderd. Normaal gesproken wordt de binnenkant van de oesofagus bedekt met een wit, parelmoerachtige laag slijmvlies. Bij een  Barretslokdarm is dit vervangen door een roze slijmvlies gelijkend op dat van de maag. De Engelse arts Norman Barret was de eerste die deze aandoening omschreef in 1953.

De oorzaak van een Barret-slokdarm

Meestal wordt een Barret-slokdarm veroorzaakt door een jarenlange reflux; maagzuur stroomt daarbij de slokdarm in en zorgt voor irritaties, ontstekingen en littekenweefsel. Op den duur verandert het slijmvlies door deze continue aantasting van structuur. De mate van aantasting kan zeer verschillend zijn per patiënt. Afhankelijk van  de ernst van de aandoening  zal de arts een passende behandeling voorschrijven.

Symptomen

De symptomen van een Barret-slokdarm verschillen ook per patiënt en zijn voor een groot deel uiteraard afhankelijk van in welke mate het slijmvlies is aangetast. Veel voorkomende symptomen  zijn brandend maagzuur, oprispingen, pijn achter het borstbeen, moeite met slikken en het gevoel dat het eten niet goed wordt afgevoerd naar de maag.

Behandeling

De behandeling bestaat voor een groot deel uit het geven van maagzuurremmers. Hierdoor kan er nog wel maaginhoud de slokdarm instromen, maar dit is minder zuur (=bijtend). In sommige gevallen kan er ook aangetast weefsel verwijderd worden  uit de slokdarm. Vervolgens moet men veel maagzuurremmers gebruiken, zodat het slijmvlies de kans krijgt te herstellen.

Meer kans op slokdarmkanker

Helaas is het zo dat een Barrett-slokdarm een zogenaamde premaligne aandoening is. Dit houdt in dat er meer kans is op het ontwikkelen van kanker. Daarom is het ook belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium naar een arts te gaan, zodat de aandoening tijdig behandeld kan worden. Is er een kwaadaardige tumor ontstaan, dan is er sprake van slokdarmkanker en dan is de behandeling uiteraard heel anders.

Wat kun je zelf doen?

Zelf kun je ook een paar stappen ondernemen om de genezing te bevorderen. Zo zijn er vaak bepaalde voedingsstoffen en dranken die een verhoogde maagzuurproductie veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan heel vet, zuur of gekruid eten, koolzuurhoudende frisdranken, koffie en heel erg koude of hete producten. Is dat bij jou het geval, vermijd deze dan. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren die de kans op slokdarmkanker nog vergroten. Stop daarom met roken, zorg voor een gezond eetpatroon en  een gezond lichaamsgewicht en ga naar de huisarts als je regelmatig last van maagzuur hebt.