Slokdarmkanker

Slokdarmkanker komt niet zo heel veel voor, maar het aantal gevallen neemt de laatste jaren wel toe. Waarschijnlijk heeft dit te maken met slechte leefgewoonten zoals roken en te veel, eenzijdige voeding en daardoor overgewicht. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en meestal op latere leeftijd, zo tussen de 50 en de 70 jaar.

Slokdarmkanker, wat is het precies

De slokdarm, ofwel de oesofagus, is een buis die loopt van de keel tot aan de maag. Als je eten doorslikt, vervoert de slokdarm het voedsel naar de maag. Dit gebeurt door samentrekkingen van de spieren in de wand van de oesofagus; de zogenaamde peristaltische beweging. Naast spieren bevat de slokdarm ook bindweefsel en slijmvlies. In dit bindweefsel zijn er kliertjes die een soort slijm produceren voor het slijmvlies. Dit functioneert als glijmiddel, zodat het voedsel makkelijker naar de maag glijdt.

Bij de maag aangekomen gaat het voedsel door een sluitspiertje dat dicht gaat als het voedsel er doorheen gegaan is. Dit sluitspiertje zorgt ervoor dat voedsel en maagzuur niet de slokdarm in kan stromen. Maagzuur is erg scherp en de slokdarm heeft geen beschermende laag, in tegenstelling tot de maag.

Men spreekt van slokdarmkanker, slokdarmcarnicoom of oesofaguscarnicoom, als er zich ergens in de slokdarm een kwaadaardige tumor heeft gevormd.

Soorten slokdarmkanker

Hoewel er meerdere soorten slokdarmkanker zijn, kan men meestal spreken van twee hoofdsoorten:

Plaveiselcelcarcinoom: hierbij ontstaat de tumor in de zogenaamde plaveiselcellen, de bovenste laag, platte cellen, van het slijmvlies. Dit ontstaat vaak hoog in de slokdarm.

Adenocarcinoom: hierbij ontstaat de tumor in het klierweefsel. Meestal laag in de slokdarm. Vaak ontstaat dit als gevolg van een Barrett slokdarm (Hierbij werkt de sluitklep niet goed en als gevolg van chronisch terugvloeien van het maagzuur, verandert het weefsel onder in de slokdarm blijvend van structuur).

Is het te genezen?

Omdat slokdarmkanker in de beginfase veelal geen klachten geeft, komt men er meestal pas achter als de ziekte al ver gevorderd is. Hierdoor is de kans op genezing vaak maar klein.

Symptomen die kunnen wijzen op een oesofaguscarnicoom zijn:

  • Passageklachten; het gevoel dat het eten in de slokdarm blijft zitten.
  • Pijn of een vol gevoel in de borst
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Vermoeidheid en duizeligheid
  • Zwarte ontlasting
  • Braken van bloed
  • Hikken tijdens of na het eten

Toch hoeft het niet direct te betekenen dat je slokdarmkanker hebt als je last hebt van één of meerdere van deze symptomen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Maar het is wel belangrijk om er zo snel mogelijk mee naar de huisarts te gaan.