Spastische slokdarm

Bij een spastische slokdarm, ook wel notenkrakerslokdarm, diffuse slokdarmspasme, kurkentrekkersslokdarm, of slokdarmkramp genoemd, is er sprake van een storing inĀ  de motoriek van de slokdarm. Meestal voltrekken deze slokdarmspasmen zich aanvalsgewijs en deze aanvallen kunnen zeer pijnlijk zijn.

Wat gebeurt er precies?

Normaal gesproken wordt, zodra je eten doorslikt, het door de slokdarm naar de maag vervoerd door peristaltische samentrekkingen van de spieren in de slokdarmwand. Bij een spastische slokdarm verkrampen deze spieren plotseling en aanvalsgewijs. De slokdarm wordt dan zeer nauw waardoor het eten er niet goed door kan.

Vaak vinden deze aanvallen plaats in het onderste deel van de slokdarm. Als de kramp heel sterk is, ziet dat deel er dan uit als een soort kurkentrekker, of notenkraker, vandaar ook deze namen.

Oorzaak

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van een spastische slokdarm. Wel is aangetoond dat bepaalde factoren een grote invloed spelen. Stress staat in dat rijtje bovenaan, maar ook heel koud of juist heet voedsel of dranken kunnen van invloed zijn.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van een spastische slokdarm is pijn in en achter het borstbeen. Soms wordt deze pijn aangezien voor een hartaanval of hartklachten. De pijn kan ook uitstralen naar de schouderbladen, keel of armen. Verder kan men zich benauwd voelen en het gevoel hebben dat het eten niet goed wegzakt en in de slokdarm blijft zitten. Is de krampaanval weer over dan verdwijnen de klachten weer.

Behandeling

Voor de behandeling zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de ernst van de klachten. De arts zal in eerste instantie bij erge pijn medicijnen voorschrijven die de spieren ontspannen. Helpt dat niet voldoende, dan kan ook de slokdarm opgerekt worden, dit heet pneumodilatatie. Via de mond wordt dan een ballonnetje ingebracht. Deze wordt op 4 plaatsen gedurende een minuut opgeblazen. Bij elke behandeling wordt de ballon iets groter, zodat de spieren in de slokdarmwand uitgerekt worden. In sommige, ernstige gevallen kan er ook voor gekozen worden de slokdarm te klieven. De spieren worden dan in de lengterichting ingekerfd waardoor de verkramping opgeheven wordt.

Wat kun je zelf doen

Als je last hebt van een spastische slokdarm kun je zelf ook wel een paar aanpassingen doen die je het leven wat kunnen verlichten. Probeer stress uiteraard zo veel mogelijk te vermijden. Verder is het van belang om rustig te eten en goed te kauwen. Drink voldoende water tijdens het eten en vermijd zeer koude of hete voeding.